Web 2.0 araçları ve teknolojisi son yıllarda çok gelişen hatta eskiyen yerini yeni teknolojilere bırakan bir teknoloji haline geldi. Web 2.0 teknolojisi nedir diye soracak olursanız şu şekilde bir tanım yapabiliriz. İnsanların web 1.0 teknolojisinden farklı olarak sadece içerikleri okuyan değil onların dijital içerikler oluşturmasına da imkan tanıyan bir yeniliktir. Eğitimde web 2.0 araçları ise çok yaygın olarak kullanılmakta, animasyonlardan, dijital panolara, hikayelerden, kavram haritalarına kadar birçok alanda içerikler üretilmektedir. Peki 21. yüzyıl öğretmenleri için web 2.0 araçları nelerdir?
Tanıtım: E-Öğrenme Tasarımcısı Olmak İsteyenler İçin
Doğrudan listeye ulaşmak için tıklayınız
Şimdi okuduğunuz bu yazıda sizlere özellikle sınıflarda kullanabileceğiniz bazı web 2.0 araçlarından bahsedeceğim. Aslında bu araçlar sadece sınıflarda değil iş alanında da şirketlerde de rahatlıkla kullanılabilecek web 2.0 araçlarıdır. Burada göstereceğim araçlar aslında buz dağının sadece görünen kısmı olup en iyi web 2.0 araçları olarak niteleyebileceğim araçlar değildir. Zira en iyi diye bir ifade kullanmak yerine ben işinize yarayabileceğini düşündüğüm web 2.0 araçlarını sizlere göstermeyi uygun buldum.
Web 1.0 Teknolojisi | Web 2.0 Teknolojisi |
---|---|
Yazı temelli web siteleri | Çoklu ortam (video, resim, ses) içerikli siteler |
Tek elden içerik sağlama | Ziyaretçilerin de içerik sağlamasına imkan tanıma (blog, wiki) |
Yavaş internet bağlantısı | Daha fazla sosyal etkileşim (yorumlar, sosyal ağlar) |
Kısıtlı etkileşim | Platform temelli siteler (Youtube, Digg, Blogger) |
Pahalı yazılımlar | Ücretsiz içerik üretici araçları |
Web 2.0 Araçları Öğretmenlere Ne Gibi Farklılıklar Kazandırır
- Sosyalleşme: İnsanlarla okuduğun bir içerik üzerinden iletişim kurma imkanına sahipsin. Facebook, Twitter, Instagram gibi mecralar sosyalleşme için biçilmiş kaftan oldu.
- İşbirlikçi çalışmalar: Ortak çalışmalar artık yan yana yapılmıyor internet üzerinden de yapılabiliyor. Mesela bir Google Dokümanlar üzerinden işbirlikçi bir çalışma yapmayı denesenize.
- Yaratıcılık: Yaratıcılığımız öyle gelişti ki, farklı tasarımlar, logolar, sunular, animasyonlar hazırlar olduk. Bu da tabi öğrenmeyi kolaylaştırdı.
- Özgünlük: Farklı olmaya başladık. Özgün olduk. Kendimiz gibi davranmaya başladık. Kendi ürünlerimiz oluşturup kendi kitlemizi kurduk. Bakın Youtube’a, öyle yetenekler var ki gerçekten (işe yaramayan insanları saymıyorum).
- Paylaşma: Eskiden paylaşmak zordu ama şimdi çocuk oyuncağı. Bir şeyi sevdiğin an tık paylaş butonu parmağının ucunda. Paylaşmak güzeldir. Bu yazıyı da paylaşmayı unutma sakın 🙂
Ben aslında daha fazla uzatmadan 21. yüzyıl öğretmenleri için web 2.0 araçları tanıtımına başlayayım. Eğitimde web 2 araçları nelerdir, web 2 araçları nasıl kullanılır? Listedeki web 2.0 araçları kullanımını öğrenmek istiyorsanız başlıklarına tıklamanız yeterli.
En Kullanışlı Web 2.0 Araçları Listesi [Alfabetik Sıralı]
İçindekiler
[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]
A harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Actionbound: Bu uygulama telefon üzerinden bazı görevler vererek kitleleri harekete geçirmeye yarıyor. Örneğin, siz okulda belli yerlere belli başlı görev kartları veya karekodlar yerleştiriyorsunuz. Katılımcılarınız bir kodla bu görevleri kendi telefonlarında görüyor ve adım adım tamamlamaya çalışıyor. Daha detaylı anlatım için Actionbound kulanımı ile ilgili bu makalemizi inceleyebilirsiniz.
- Animated Drawings: Resim ve animasyon yapımında kullanabileceğiniz güzel bir uygulama.
- Animoto: Video oluşturmak için kullanılabilecek basit ve güzel araçlardan birisi.
- Articulate 360: Articulate 360 içerisinde hem online web 2.0 araçları hem de masaüstü programları barındıran bir e-öğrenme tasarım uygulamasıdır. Bünyesinde Rise 360, Storyline 360 gibi farklı türlerde e-öğrenme içerikleri tasarlamanıza imkan sağlar. Bu programları iyi bir şekilde öğrenerek e-öğrenme tasarımcısı olabilirsiniz. Youtube’da sizler için hazırladığım Storyline 360 eğitimi videolarını buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.
B harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Bamboozle: Sınıf içerisinde takımlar halinde oynayabileceğiniz bilgi yarışmaları tarzında oyun oluşturmaya sağlayan eğlenceli bir web 2.0 aracıdır.
- Bitmoji: Bitmoji saç stili, vücut yapısı, kıyafetler ve buna benzer özellikleri değiştirerek kendi sanal karakterlerinizi oluşturabildiğiniz bir akıllı telefon uygulamasıdır.
- Blogger: Blogger, farklı konularda insanların okuması için içerikler, makaleler, inceleme yazıları, web siteleri, portfolyolar ve günlük oluşturmaya yarayan dijital içerik oluşturma aracıdır.
- Book Creator: Öğrencilerin yaratıcılığını teşvik edecek interactive kitap oluşturma platformu.
- Bubbl.us: Kavram haritası oluşturmak için kullanışlı bir araç.
C harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Canva: Canva birçok farklı şablon ile logo, afiş, sunum, broşür, poster gibi görsel materyaller tasarlamanıza imkan sağlayan ücretsiz bir web 2.0 aracıdır. Ayrıca, Canva ile işbirlikçi dokümanlar da hazırlayabilirsiniz.
- Capcut: Video oluşturma ve fotoğraf düzenleme, üzerine yazı yazabilme, ses ekleme ve çıkarma gibi işlemleri yapabildiğiniz bir mobil uygulamadır. Ayrıca, Capcut ile videolara ses efektleri de ekleyebilirsiniz.
- ClassCraft: Bireysel veya ekip olarak bir hikaye etrafında oyunlaştırma bileşenlerini de kullanılarak güzel bir öğrenme deneyimi yaşatabilirsiniz.
- ClassDojo: Classdojo öğretmenler, öğrenciler ve velilerin çevrimiçi platformda bir araya geldiği, içerisinde olumlu ve olumsuz anlık geri bildirimlerin verilebildiği oyunlaştırma tabanlı bir sanal sınıf uygulamasıdır. Fakat, bir Google Classroom veya Edmodo’da farklı olarak daha küçük yaşlara hitap etmektedir.
- Coggle: Coggle, sürükle bırak yöntemiyle ücretsiz bir şekilde kavram ve zihin haritaları oluşturmanıza yarayan bir araçtır.
- Co-Sanalsinifi: Akıllı tahta, bilgisayar arası veri akışı, sanal sınıf.
- CoSpaces: Vr ve Ar olarak hazırlanabilecek animasyon, hikaye vb eğitim materyalleri için çok güzel bir site/uygulama.
D harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Diagrams: Bu uygulama ile bir kanvas üzerinde akış diyagramları ve şekiller çizerek bunları bilgisayarlarınıza indirebilirsiniz. Özellikle algoritma geliştirme sürecinde faydalanılabilir.
- Draw.io: Akış diyagramları, grafikler, çizimler yapmak için kullanabileceğiniz güzel bir uygulama. Özellikle algoritma oluştururken akış diyagramları çizmek için kullanabilirsiniz.
E harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Edmodo: Edmodo, öğretmenler ile öğrencilerin çevrim içi ortamda bir araya geldikleri, materyal paylaşımı yaptıkları, çevrim içi alıştırmalar yapabildikleri bir sanal sınıf uygulamasıdır. Üstelik, Edmodo’ya velileri de dahil ederek işbirliği arttırabilirsiniz.
- Edpuzzle: Edpuzzle, Youtube veya benzeri platformlardan videolarınıza açık uçlu, çoktan seçmeli sorular ekleyerek etkileşimli videolar oluşturmanıza yarayan bir web 2.0 aracıdır.
F harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Fire Alpaca: Animasyon yapmak için kullanabileceğiniz bir program.
- Flexclip: Metin, müzik ve animasyon ekleyerek video oluşturabilirsiniz.
- Flipgrid: Yazılı, görsel ve işitsel sorulara aynı şekilde cevaplar verilebilen, sunum hazırlamaya da uygun.
- Flippity: Quiz, flashcard, ciddi oyun, bulmaca, isim çarkı, liderlik tablosu, rozet gibi oyunlaştırma içerikleri hazırlamak için birçok şablon mevcut.
G harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Genially: İnteraktif sunum araçları arasında öne çıkanlardan Genially, infografik ve zihin haritalarını içeren etkili sunumlar hazırlamada kullanılır.
- GeoGebra: Dinamik bir matematik yazılımıdır. Verilen nesnelerin grafik, sayısal cebir ve çizelge olmak üzere 3 farklı şekilde gösterimini sağlar.
- Gimkit: Bir bilgi yarışması oyunu. Doğru bilinen sorularla para kazanılması ve oyunda güçlendirmelerin olması eğlenceli kısmı.
- GitMind: Bu araç kavram öğretimi esnasında kullanılabilecek zihin haritası oluşturma aracıdır.
- Google E-Tablolar: Verilerinizi, istatistiksel işlemlerinizi kolaylıkla yapıp analiz edebileceğiniz bir uygulama.
- Google Formlar: Formlar, çevrim içi ortamda anket ve açık uçlu, çoktan seçmeli, kısa cevaplı sorulardan oluşan testler oluşturmanıza yardımcı olan bir web 2.0 aracıdır. Ayrıca, Formlar ile raporlar oluşturarak sonuçları kolayca analiz edebilirsiniz.
- Google Jamboard: Google Jamboard, internet ortamında etkileşimli bir beyaz tahta oluşturarak, bu tahta ile uzaktan bağlanan kişilerle işbirlikçi çalışmalar oluşturmaya imkan sunan bir araçtır. Bunun yanı sıra, Jamboard aracını bir tahta olarak kullanabilirsiniz.
- Google Quick Draw: Google’ın yapay zeka ile çalışan ve İngilizce kelime öğretimi için kullanılabilecek eğlenceli bir araç. Ekrana çıkan İngilizce kelimelerin çizimini 20 sn içerisinde yaparak yapay zekanın çiziminizi algılamasını sağlamanız gerek.
- Graspable Math: Matematik konuları ile ilgili bir araç. Denklem çözmeyi interaktif bir şekilde yürütebilir.
H harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- H5P: Etkileşimli test, anket, video gibi içerikler oluşturmak için oldukça kullanışlı bir araç. Açık kaynak kodlu, WordPress ve Moodle gibi içerik yönetim sistemlerine de eklenebilen bir platform. H5P ile ayrıca etkileşimli kitap da oluşturabilirsiniz.
K harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Kahoot: Kahoot sınıf içerisinde özellikle ders sonlarında eğlenceli bir şekilde bireysel ya da grup halinde değerlendirme etkinlikleri yapabileceğiniz oyunlaştırma temelli bir web 2.0 aracıdır.
- Kodris: Algoritma ve programlama dili öğretimi için hazırlanmış, sahnelere göre problemi çözmeye yönelik kodlama öğretimi yapan site.
- Kapwing: Kapwing resimler, videolar, sesler ekleyerek kolay bir şekilde video hazırlayabileceğiniz bir web 2.0 aracıdır. Ayrıca, Video oluşturma ve düzenleme ile ilgili etkinliklerinizi Kapwing aracını kullanarak yapabilirsiniz.
L harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Lalilo: Erken yaş dil öğrencileri için fonetik, edebiyat, kelime bilgisi gibi becerilerin geliştirilmesini hedefleyen bir sınıf yönetim sistemi.
- Learningapps: Konunun öğrenciler tarafından anlaşılırlığını ölçmek için kullanılır. Üye olmadan, oturum açmadan hazır etkinlikler derste kullanılabilir.
- Linoit: Dijital pano ile işbirlikçi dokümanlar oluşturmaya yarayan bir websitesi.
- Liveworksheets: Elinizdeki her dokümanı öğrencilerin kullanabileceği, ödevlendirme yapabilecek formata çevirebilen bir araç.
- Loom: Video içerikler ve sunum oluşturma için kullanılan eğlenceli bir web 2.0 aracı. Video oluşturma işlemleri için Loom aracını kolayca kullanabilirsiniz.
M harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Mentimeter: Mentimeter ya da kısaca Menti özellikle etkileşimli dersler oluşturmak için oldukça kullanışlı bir web 2.0 aracıdır. Menti ile kısa sorular, kelime bulutları, açık uçlu sorular hazırlayarak öğrencilerden görüş alabilirsiniz.
- My Simple Show: Basit animasyonlu videolar hazırlama için kullanılan bir web aracıdır.
N harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Nearpod: Nearpod ile etkileşimli sunumlar, farklı türde etkinlikleri içeren değerlendirme çalışmaları hazırlayabilirsiniz. Nearpod özellikle öğrenci etkinliklerini detaylı bir şekilde raporlanması ile ön plana çıkan bir web 2.0 aracıdır.
O harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Office Timeline Online: Uygulama sayesinde tarihi kronolojik tablolar yapabilirsiniz.
P harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Padlet: Padlet, dijital panolar oluşturarak işbirlikçi etkinlikler yapmaya yarayan bir web 2.0 aracıdır. Padlet kullanımı oldukça kolay ve derslerde de etkili bir araçtır. Padlet’i ister değerlendirme etkinliklerinde isterseniz sunum yapmak için kullanabilirsiniz. Örneğin, Padlet ile öğrencilerinizin arasındaki iletişim ve etkileşimi arttırabilirsiniz.
- Phet: Phet, Matematik, Fizik, Kimya, Coğrafya gibi derslerde simülasyonlarla çevrim içi ortamda deney yapmaya imkan sağlayan bir web 2.0 aracıdır. Bu sayede Phet ile öğrenciler öğrendiklerini uygulayarak pratiğe dönüştürebilmektedir.
- Pictramap: Harita üzerindeki konumlar üzerinde dolaşımı animasyonlu şekilde sunabilmekte.
- Picture Mosaics: Bir çok resmi içerinde barındırarak tek bir resim oluşmasını sağlayan görsel ve video formatında indirilebilen işbirlikçi bir araç.
- Pixton: Öğrencilerin avatarını oluşturulup sınıfımızı düzenleyebilir, karikatür yapabiliriz.
- Playpos.it: Etkileşimli video içerikler oluşturmak için kullanabileceğiniz bir websitesi.
- Plickers: Öğretmenlerin kısa quizler için kendi cep telefonu kamerası ile öğrencilerin ellerindeki kartları tarayarak alabildikleri interaktif quiz.
- Plotagon Story: Animasyon oluşturmak için kullanabileceğiniz keyifli bir uygulama.
- Powtoon: Powtoon, size sunmuş olduğu video hazırlama stüdyosu ile sizin eğlenceli animasyonlar tasarlayarak bunları video haline getirmenizi sağlayan bir video oluşturma aracıdır. Örneğin, Powtoon ile animasyonlar, tanıtım videoları, bilgilendirici videolarla birlikte sunumlar da oluşturabilirsiniz.
- Prezi: Konu anlatımında kullanabileceğiniz sunum hazırlama uygulaması. İçerisindeki hazır sunumlar oturum açamadan da derste kullanılabilir.
Q harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Quizevo: Bu platform K-12 öğrencileri için ücretli ve ücretsiz online soru bankası, etkileşimli içerik ve oyun içeren bir platformdur. Öğretmen takip modülü ile öğretmenler öğrencilerini sistemde bulunan sorularla ödevlendirerek süreçlerini takip edebilir.
- QuizFlight: Ölçme ve değerlendirme süreçlerini online olarak yönetebilmeyi sağlayacan platform.
- Quizizz: Çevrimiçi derslerde hazır bulunuşluk veya değerlendirme etkinliği olarak kullanılabilecek eğlenceli test çözme aracı. Online test hazırlama konusunda çok kullanışlı.
R harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Readsy: Metni değişik hızlarda okumayı sağlayan bir yapay zeka uygulaması.
- Removebg: Fotoğraf arka planını kaldırmak ve yeni arka plan oluşturmak için kullanılıyor. Bu derslerde içerik oluştururken kullandığım bir uygulama.
- Renderforest: Projeler için görsel, mockup, web sitesi tasarımları yapmak için kullanılan bir uygulama.
- Replit: Python dersleri için etkin esnek ve kullanışlı bir site.
S harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Screencastify: Screencastify, bilgisayar üzerinde yaptığınız bir işlemi kaydetmek için kullanılan bir ekran kaydı alma aracadır. Screencastify tam olarak bir web 2.0 aracı olmasa da özellikle eğitimcilerin ihtiyacı olan pratik ekran kaydını yapmaya yaramaktadır.
- Scribehow: Her hangi bir süreci anlatırken (bir web sitesinin ya da bir aracın nasıl kullanılacağı gibi) kullanabilecek bir araç.
- Slido: Bir etkinlik, ders öncesi ve sonrasında giriş ve çıkış etkinlikleri yapmak için kullanılır. Açık uçlu, çoktan seçmeli, anket tarzında farklı sorularla interaktif değerlendirme etkinlikleri oluşturabilirsiniz.
- Socrative: Çevrim içi ortamdaki en büyük problemlerin başında ölçme ve değerlendirme gelmektedir. Çevrim içi birçok araçla bunu yapabilseniz de Socrative sizlere hem pratikliği hem de raporlaması ile güzel imkanlar sunuyor.
- Storyboardthat: Storyboardthat internet ortamında dijital hikayeler hazırlamanıza imkan sağlayan bir araçtır.
T harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- The Teacher’s Corner: Site ile kelime bulmaca, sudoku, saatler, el yazısı gibi konularda çalışma kağıtları hazırlanabilir.
- Thinglink: Thinglink seçmiş olduğunuz bir görseli üstüne soru, yazı, video bağlantıları gibi çeşitli etkileşimler eklemeye yarayan bir web 2.0 aracıdır. Ayrıca, Thinglink ile statik resimleri bu etkileşimlerle daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
- Tricider: Tricider, oluşturmuş olduğunuz bir tartışma sorusuna katılımcıların kendi görüşlerini ifade ederek düşüncelerini belirtebildiği bir web 2.0 aracıdır. Bu araç özellikle eleştirel düşünme becerisini geliştiren bir araçtır. Ayrıca, Tricider ile katılımcılar birbirleri arasında da etkileşime girerek destekleyici ve karşıt görüşleri ifade edebilmektedir.
- Toontastic: Hazır karakterlerle çok kolay şekilde animasyon oluşturabilirsiniz.
V harfi ile başlayan web 2.0 araçları
- Voki: Ünlü bir karaktere kendi sesinizi ya da yazdıklarınızı seslendirmek kulağa nasıl geliyor? Hem de bunu herhangi bir dilde yapmasını sağlayabiliyorsunuz. Voki bunları yapabilmek için oldukça güzel bir uygulama.
- VoScreen: Film, dizi ve belgesellerden kısa replikler alınarak İngilizce pratik konuşma kalıplarını içeren, seviyelere ayrılmış binlerce kısa video.
W harfi ile başlayan web 2.0 aracları
- Wordart: Wordart web 2.0 aracı ile çok güzel kelime bulutları ve wordartlar tasarlayarak bilgisayarınıza kaydedebilir ve sınıflarınıza asabilirsiniz. Bu sayede öğrencilerinizin kavramları sürekli görerek kalıcı şekilde öğrenmelerini sağlayabilirsiniz.
- Wordwall: Wordwall, içerisinde çoktan seçmeli, eşleştirme, doğru-yanlış, sürükle bırak gibi farklı türlerde interaktif testler oluşturmaya yarayan oyunlaştırma tabanlı bir çevrimiçi değerlendirme aracıdır. Ayrıca, Wordwall ile öğrencilerinizin keyif alacağı şekilde, onların süreçlerini geliştirecek interaktif alıştırmalar tasarlayabilirsiniz.
Online Sınav Hazırlayabileceğiniz 5 Kullanışlı Araç
Sizlere bugün Web 2.0 teknolojisi nedir, web 2.0 araçları ve 21. yüzyıl öğretmenleri için web 2.0 araçaları konusunda bilgi vermeye çalıştım. Sizin kullanmış olduğunuz ve en beğendiğiniz web 2.0 araçları hangileridir? Yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Web 2.0 Aracı Önerisinde Bulun
Aşağıdaki formu kullanarak web 2.0 aracı önerisinde bulunarak hem bu listeye katkıda bulunabilir hem de etkileşimli Google E-tablolar listesine ulaşabilirsiniz.
SAYFANIZI YENİ KEŞFETTİMOLDUKÇA İYİ BİRÇALIŞMA OLMUŞ ELİNİZESAĞLIK İNCELEDİĞİM UYGULAMALAR ARASINDA TOONDOO VARDI. ANCAK GÜVENLİK AÇIĞI NEDENİYLE UYGULAMANIN KAPATILDIĞINI BELİRTEN BİR YAZIYLA KARŞILAŞTIM. GÜVENLİK KONUSUNDA KAFAMDA SORU İŞARETLERİ OLUŞTU. KULLANMAYI İSTEDİĞİM UYGULAMALAR AMA SORU İŞARETLERİNİ NASIL YENEBİLİRİM BİLMİYORUM .. TAVSİYENİZ OLURSA YARARLANMAK İSTERİM
Asiye hanım merhaba. Toondoo sitesi tamamen hizmet vermeyi durdurduğu için giriş yapamamışınızdır. Web 2.0 araçlarının kullanımında dikkat etmeniz gereken yegane kural Facebook ya da diğer sosyal medya hesaplarınızla giriş yapmamanız. Ayrıca, paylaşmış olduğunuz ve sizden talep ettikleri bilgilere dikkat edin. Web 2.0 araçları genellikle çok az bilgi isterler. Birçoğunu gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
ellerinize sağlık
emeğinize sağlık
Ödev hazırlarken sitenizi keşfettim, emeğinize sağlık, verdiğiniz bilgiler ödevimde çok yardımcı olacak, teşekkür ederim
Teşekkürler. Faydası olduğuna çok sevindim. Çalışmalarınızda başarılar ve kolaylıklar dilerim 😊
Şahsım adına, paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Benim ufak bir sorum olacakti. Web 3.0 ya da web 4.0 eğitim araçları hakkında da bu tarz paylaşımlarınız olacak mı?
Yapay zeka ile ilgili böyle bir çalışmam olacak çok yakında.
Başarılar dilerim
Merhaba buradaki yazılımıda web sitenize eklerseniz memnun olurum. https://yeninesilzkitap.com/matcik
[…] yardımcı olan ve dinleyicileri de sürece dahil eden bir tasarım beklenir. Son zamanlarda web 2.0 teknolojisinin de yaygınlaşması ile sunum araçları sayısında bir artış olmuştur. Google […]
[…] gelen internet teknolojisi, Google, Yahoo, MSN gibi arama motorları, 2005 sonrası yaygınlaşan web 2.0 araçları ve sosyal medya siteleri bilgiye ulaşımı kolaylaştırdı. Bununla birlikte, bilgi artık […]
Harika bilgiler, teşekkür ederim.