Teknoloji artık hayatımızın vazgeçilmez parçalarından her an her yerde kullandığımız bir yenilik haline geldi. Artık neredeyse bütün evlerde televizyonlar, bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve internet bağlantısı görmek mümkün. Bunlar arasında en yaygını yıllardır televizyon olsa da artık 21. yüzyılda yaygınlaşan bilgisayarlar televizyonların yerini almaya çoktan başladı. Peki bizim eğitimde teknoloji entegrasyonuna neden ihtiyaç var? Eğitim teknolojileri neden önemli bir yer tutuyor?
Neden Eğitim Teknolojileri?
Şimdi bir düşünelim bakalım, sınıflara giriyorsunuz ve bakıyorsunuz ki her sınıfta bilgisayar ya da akıllı tahtalar var. Peki bu akıllı tahta nasıl kullanılır? Ya da gerçekten kullanılıyor mu? Bunlar günümüzün eğitimdeki en önemli problemlerinde birisi. Akıllı tahtaları eski kara tahtalar gibi kullanacaksak bunun pek bir anlamı yok. Halbuki teknolojinin bizim düşünme, çalışma ve hatta oyun tarzımızı bile değiştirdiğini söylemeliyiz. Eğitim öğretim sürecine dahil edildiğinde teknoloji öğretme ve öğrenme sürecinde devrim etkisi yaratmıştır. Ancak bizim teknolojiyi eğitimde neden ve nasıl kullanmamız gerektiğini bilmemiz lazım.
Eğitimde teknoloji entegrasyonu alanında yapılan çalışmalara bakıldığında pek çok araştırmacının teknolojinin eğitime katkı sağladığını ifade ettiğini görmekteyiz. 20. yüzyılda davranışçı bir yaklaşımı benimseyen öğretmenler, bilgisayar teknolojileri sayesinde yapılandırmacı yaklaşıma doğru evrilmeye çalışmaktadır. Ancak, bu süreç elbette kolay olmamaktadır. Yapılandırmacı yaklaşımın temellerinde yatan öğretmenin rehber olması ve eğitim öğretimin öğrenci temelli olması ilkesi bilgisayar teknolojileri sayesinde gerçekleşecektir. Bu nedenle biz öğretmenlerin de sınıflarda bilgisayar ve diğer teknolojilerden maksimum düzeyde fayda sağlamamız beklenmektedir. Aksi taktirde bizler de 21. yüzyılda davranışçı yaklaşımla öğretime devam eden öğretmenler olarak kalmaya mahkum oluruz. Ayrıca, teknolojinin getirmiş olduğu imkanlar sayesinde öğrenciler artık tüketici olmaktan daha çok üretici, düşünen, kritik yapan bir birey konumuna gelmiştir.
Teknoloji her sınıfta, her öğrencinin ve her öğretmenin elinde olmalı çünkü teknoloji günümüzün kalem ve kağıdıdır.
David Warlick
Eğitimci Yazar
Neden eğitim teknolojileri sorusunun bir cevabı ise öğretmen ve öğrencilerimizin sahip olmasını beklediğimiz 21. yüzyıl becerileri ve yetenekleridir.
Eğitimde 21. Yüzyıl Becerileri Nelerdir?
21. yüzyıl denilince aklımıza gelen bilgisayar teknolojileri ve bu teknolojinin hızlı gelişimi, eğitimde de bazı becerilerin bizlerde var olmasını gerekliliğini doğurmuştur. Peki eğitimde 21. yüzyıl becerileri nelerdir?
- Bireysel ve sosyal anlamda artık daha çok sorumluluk
- Planlama, kritik düşünme, sorgulama ve yaratıcılık
- Hem bireyler arası hem de herhangi bir yerde yapılan bir sunumda güçlü iletişim
- Farklı kültürleri anlayabilme, o kültürlere adaptasyon sağlama ve kültürleri birbirleriyle karşılaştırabilme
- İmgeleri görselleştirebilme ve hızlı karar verebilme
- İşbirlikçi çalışmalar yapabilme
- Teknolojiyi ne zaman ve nasıl kullanacağını bilme
- Verilen herhangi bir görev için uygun teknolojiyi seçebilme
Yukarıdaki becerileri özetleyecek olursak, teknolojiyi eğitime entegre etmek ve eğitim teknolojileri konusunda yeterli olmak basit bir bilgisayar becerisinden daha fazlasını gerektiriyor. Öyle ki, yıllarca bizlere gösterilen basit bilgisayar yazılımları dışında var olan web araçlarını kullanabilme ve onları uygun zaman uygun bir şekilde kullanmak gerekir. Okullardaki bütün müfredatı içeren etkili bir teknoloji entegrasyonu da öğrenmeyi hem derinleştirecek hem de daha zenginleştirecektir. Eğitim teknolojileri özellikle şu 4 beceriyi önemli ölçüde destekleyecektir: Aktif katılım, takım çalışmaları, bireyler arası etkileşim ve geri bildirim, gerçek hayata uyarlama.
Teknoloji eğitimdeki rolleri değiştirerek öğrencileri tüketici birey modelinden üretici ve daha çok sorumluluk alan birey modeline dönüştürdü. Aynı zamanda öğretmenleri de bilginin temel kaynağı modelinden bilgiyi edinmede öğrencilere rehber bir birey modeline dönüştürdü. Tabi teknoloji entegrasyonunu bu kadar olumlu tarafının yanı sıra olumsuz yanları da mevcut. Teknolojiye ulaşmak her bir birey için kolay olmayabiliyor. Dünyanın her yerinde ve ülkemizin bazı yerlerinde de teknolojik cihazlarla tanışmamış okullar mevcut. Bu nedenle teknoloji kullanımı yaygınlaştıkça eğitim teknolojileri ve teknoloji entegrasyonu da daha etkili olacaktır. Ama yine de bir önceki makalemde belirttiğim gibi ne kadar imkansızlıklar da olsa teknoloji entegrasyonu bir şekilde yapılabilir.
Bu makalemde sizlere Eğitim Teknolojileri ve 21. Yüzyıl Beceriler Neden Önemli sorusunun cevabını vermeye çalıştım. Herhangi bir sorunuz varsa yorumlar kısmından bana ulaşabilirsiniz. Eğitimde teknoloji entegrasyonu yazı dizisi yarın devam edecek.
Bir Önceki Makale: Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu Nedir?
Bir Sonraki Makale: Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu Nasıl Yapılır?
Kaynakça
[1] https://www.edutopia.org/technology-integration-guide-importance