21. Yüzyıl Becerilerinden biri de kuşkusuz işbirlikli öğrenmedir. Gerek okullardaki eğitim ve öğretim ortamı olsun gerekse şirketlerde ya da buna benzer başka kurumlardaki eğitimlerde işbirlikli öğrenme çok önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzün en önemli becerileri haline gelen işbirlikli öğrenme ortamları için illaki fiziksel olarak bir arada olmaya da gerek yok. İşbirlikli web aracı kullanarak çok rahat bir şekilde fiziki olarak sizle aynı ortamda bulunmayan birisiyle de ortak bir çalışma, proje, ödev vb. yapabilirsiniz. İşte sizlere işbirlikli öğrenme için eğitim ortamında işinize yarayacak 6 işbirlikli web aracı tanıtımı.
Padlet
Padlet günümüzdeki en popüler web 2.0 araçlarından birisidir. Padlet ortaya çıktığı günden bu yana sürekli olarak daha fazla kullanıcıya sahip olmuş ve kullanıcıların hep gözdesi olmayı başarmıştır. Padlet nedir, nasıl kullanılır sorusuna gelecek olursak, Padlet dijital bir panodur. Padlet üzerine yazılan metin, görsel, link, video gibi notların tutturulmasıyla dijital bir pano oluşturmaya yarar. İşbirlikli web aracı olan Padlet aracının esas amacı zaten işbirlikli bir ortam sunmaktır. Diğer insanlardan fikir almak ve beyin jimnastiği yapılmasını sağlamaktır.
Padlet kullanımı ile ilgili olarak daha önce yazmış olduğum yazıma göz atabilir ya da Youtube videosunu seyredebilirsiniz. Ayrıca, sizler için örnek bir Padlet çalışması da bırakıyorum.
Riseup Pad
Riseup Pad de işbirlikli çalışma ortamı sunan bir başka araçtır. Riseup.net sitesinin içerisinde barındırmış olduğu “Pad” farklı yerlerden kişilerin linke dahil olarak ortak bir metin yazmalarına imkan sağlar. İşbirlikli web aracı olan Riseup Pad nasıl kullanılır sorusunun cevabı ise oldukça basit. Öncelikle yapmanız gereken pad.riseup.net adresine girmek ve oradan 60 günlük ya da 1 yıllık bir “Pad” oluşturmak. Buradan sonra size bir metin editörü sunulacaktır. Bu editöre istediğiniz metni yazabilirsiniz. Başka insanlarla linki paylaşarak o insanların da çalışmanıza katkı sağlamasına imkan sunabilirsiniz.
Bu linke tıklayarak örnek bir İşbirlikli web aracı Riseup Pad çalışmasına katkıda bulunabilirsiniz.
MindMeister
İşbirlikli web araçları arasında işbirlikli çalışmalar yapabileceğiniz bir başka araç MindMeister. MindMeister bir kavram haritası oluşturma aracıdır. MindMeister kullanarak kavram haritaları ya da zihin haritaları oluşturabilirsiniz. Mindmeister ile oluşturmuş olduğunuz bu kavram ya da zihin haritalarını diğer insanlarla paylaşarak onların da bu ortak çalışmalarınıza katkıda bulunmasını sağlayabilirsiniz. MindMeister nasıl kullanılır diye sorabilirsiniz belki ama sizlerle paylaşacağım linkte de göreceksiniz MindMeister kullanımı çok kolay olan bir web 2.0 aracı. Buraya tıklayarak hazırladığım MindMeister kavram haritasına katkıda bulunabilirsiniz. Hadi bütün Türkiye’yi tamamlayalım. Ne dersiniz 🙂
Kahoot
Tıpkı diğer işbirlikli web araçları Padlet ya da diğer araçlar gibi Kahoot da dünya çapında çok popüler olmuş uygulamalardan birisidir. Peki Kahoot nedir ve nasıl kullanılır? Bu soruların cevabını kısaca açıklayacak olursak Kahoot, online ölçme değerlendirme yapmaya yarayan bir web aracıdır. Kahoot ile akıllı tahta ya da bilgisayarları mobil uygulamalarla eşleştirerek öğrencilerin daha önce hazırlamış olduğunuz sınavı sınıf içerisinde bireysel olarak ya da grup halinde işbirlikli bir şekilde çözmelerine imkan sağlayabilirsiniz. Buraya tıklayarak Kahoot üzerinden sınav hazırlayabilir, buradan da hazırlanmış bir sınavın PIN kodunu girerek sınava dahil olabilirsiniz. İşbirlikli web aracı Kahoot hakkında daha önce yazmış olduğum yazılar ve video derse aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Kahoot nedir öğrenmek için tıklayın
Kahoot Nasıl Kullanılır (Video)
Edmodo
Edmodo işbirlikli web aracı olarak belki de en donanımlı araçlardan birisidir. Edmodo nedir ve nasıl kullanılır bu konuda size kısa bir bilgi vermeliyim. Edmodo’yu Facebook gibi düşünebilirsiniz. Facebook gibi bir sosyal medya sitesinin eğitim amaçlı kullanıldığını hayal edin. Edmodo’ya öğretmen olarak giriş yapıp online sınıf oluşturuyor ve öğrencilerinizi oraya kaydediyorsunuz. Bundan sonra her şey Edmodo üzerinden olacak. Gönderiler, ödevler, resimler, videolar paylaşacaksınız. Anketler düzenleyecek ve görevlendirmeler yapacaksınız. Edmodo üzerinden sınavlar yapacak ve yapmış olduğunuz o sınavların değerlendirmelerini de yine Edmodo üzerinden yapabileceksiniz. Hem zamandan hem mekandan tasarruf. Eğer öğrencilerinizin evlerinde internete girme olanakları varsa kesinlikle Edmodo üzerinden sanal sınıflar oluşturmanızı tavsiye ederim. Bu arada Edmodo’nun daha çok lise ve üniversite seviyesi için uygun olduğunu da ifade etmek de fayda var.
MentiMeter
Son olarak sizlere bahsetmek istediğim araç MentiMeter. Mentimeter ile de daha önceki araçlar gibi işbirlikli çalışma ortamları hazırlayabilirsiniz. İşbirlikli web aracı olan Mentimeter ya da kısaca Menti nedir ve nasıl kullanılır bundan kısaca bahsedecek olursak, Menti çevrimiçi olarak ölçme değerlendirme yapabileceğiniz bir web 2.0 aracıdır. Menti kullanarak öğrencilerinizden fikir toplayabilir, onlara anket yapabilir ya da test hazırlayabilirsiniz. Menti ayrıca açık uçlu sorular sormanıza imkan tanıyarak karşınızdaki kitleden özgün fikirler toplamanıza imkan sunabilir.
Bu yazımda sizlere işbirlikli web araçları hakkında bilgi vermeye çalıştım. İşbirlikli Öğrenme ortamı tanıyan 6 işbirlikli web aracı hakkında kısa bilgiler ve örnek uygulamalar paylaştım. Muhakkak ki bundan daha fazla işbirlikli web aracı mevcuttur ama ben sadece sizlere aklımda olanlardan bir kısmını aktarmaya çalıştım. Eğer varsa sizin bildiğiniz İşbirlikli web aracı benimle ve diğer ziyaretçilerimle paylaşırsanız sevinirim. Paylaşım için aşağıdaki yorumları kısmını kullanabilirsiniz.