Web 2.0 Araçları

Scratch ile harikalar yaratma zamanı!

0
Please log in veya register to do it.
Scratch ile kodlama nasıl yapılır?

Scratch ile harikalar yaratma zamanı!

Merhaba sevgili dostlarım. Bugün sizlere programlama dersi vereceğim. Programlama dediysem hemen gözünüz

Eğitim Teknolojileri Uzmanı Educo

korkmasın. Kod yok, ekstra bir çaba yok. Bu programlama başka programlama. Başlamaya ne dersiniz. Şimdi Scratch zamanı.

Scratch nedir? Nasıl kullanılır?

Scratch çevrimiçi olarak kod kullanmadan programlama yapabileceğiniz bir uygulamadır. MIT Üniversitesi tarafından geliştirilen, blok kod mantığı ile çalışan ve en güzel yanı Türkçe dil desteği bulunan Scratch, özellikle eğitim-öğretim ortamında size çeşitli materyaller, oyunlar, animasyonlar ve hikayeler oluşturmanıza imkan tanımaktadır.

Bu Scratch var ya size öyle nimetler sunuyor ki resmen bir cennet. Ama tabi ki her zaman olduğu gibi yine öğretmenin yaratıcılığına ihtiyacımız var. Öğretmenliğin en püf noktası bu bence. Yaratıcılık! Scratch uygulamasını öğrenmek o kadar basit ki siz yaratıcılığınızı konuşturun yeter.

Scratch uygulamasında şöyle bir mantık var. Size bir sahne veriliyor. Yan tarafta da bu sahneyi şekillendireceğiniz işin mutfak kısmı yani kodlama kısmı var. Durun hemen korkmayın. Kodlama sizin bildiğiniz gibi karmaşık godlar topluluğu şeklinde olmuyor. Bakın şimdi sizle Scratch sahnesini ve kodlama bloğu paylaşacağım:

Scratch ile kodlama nasıl yapılır?

Şimdi resimde de gördüğünüz gibi solda ekranımız var ve kediciğimiz yürüyüş yapıyor. Sağ tarafta rengarenk kod bloklarımız yer alıyor. Ben kediciğe bir emir verdim. Kedimize dedim ki: “Bak kedi ben burda uzun bir çubuk var klavyede, ona basınca 10 adım öte git tamam mı ve bununla da kalma miyavla bakayım” dedim. Nasıl demişim ama 🙂 Ve gördüğünüz gibi hiç de kod filan yazmadım. Blok kod mantığı da budur zaten. Sürükleyip bırakarak uygun girinti ve çıkıntıları birbirine yerleştirerek kodlamayı yapmış oluyorsunuz. Bu kod bloklarında hareketlerden tutunda ses efektlerine kadar tuş kontrollerinden matematik işlemleri yapmaya kadar aklınıza gelebilecek her türlü algoritmayı yapabilirsiniz. Birazcık algoritma becerisi ön plana çıkacaktır. Öyle ki Scratch aynı zamanda oyun yapmaya yarayan bir araçtır. Scratch üzerinden yapmış olduğunuzu oyunları öğrencileriniz tabletlerinde rahatlıkla oynayabilirler. Çok etkileyici değil mi? 😉

Scratch ile başka neler yapılır?

Scratch aracılığıyla yukarıda da söylediğimiz gibi bir animasyon, bir çizgi film yapabilirsiniz. Aynı zamanda bir hikaye oluşturup onu canlandırabilirsiniz. Bir oyun tasarlayabilir, puanlar vererek oyunlarınızı eğlenceli hale getirebilirsiniz. Kendi sahneleriniz, kendi karakterleriniz bu oyunlarda bilgisayarınızdan yükleyebilirsiniz. Çılgınca bir şey bu Scratch. Scratch’in nasıl kullanılacağı tamamen sizin dahi yeteneğinize kalmış bir şeydir.

Bugün ne öğrendik?

Bugün Scratch adında bir araçtan bahsettik. Scratch aracına kısaca bir giriş yaparak Scratch nedir ve nasıl kullanılır sorularını cevapladık. Scratch kullanımına yönelik örnek bilgiler verdik. Scratch’in kodlama mantığından bahsettik. Ve son olarak Scratch ile neler yapabileceğimizi konuştuk. Şimdi sizin zamanınız. Bu yazıyı okuduktan sonra Scratch uygulamasını açıp biraz kurcalamanızı istiyorum. Emin olun çok eğleneceksiniz. İlk başta biraz sıkıcı gibi geliyor, karmaşık ve zor. Ancak gerçekten sonrasında eğlenmeye ve keyif almaya başlıyorsunuz. Sizden isteğimiz sadece

Eğitim Teknolojisi Uzmanı Educa

birazcık vakit harcamanız ve kafa yormanız. Ben ve Educa da yeri geldikçe Scratch kullanımı hakkında bilgiler vereceğiz. Hatta belki Scratch kullanımına yönelik bir video bile çekebiliriz değil mi güzel arkadaşım Educa?

Elbette çekeriz. Neden olmasın? O zaman bu yazımızı faydalı bulduysanız beğenip yorum yapmaya ne dersiniz. Scratch hakkında yorumlarınızı da bizimle paylaşabilirsiniz. Eğitmeyi seviyoruz, sizinle etkileşime geçmeyi de 🙂

 

Eğitimde Eğitsel Oyun Kullanımı
ToonDoo ile karikatür hazırlama (Video)

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Tepkiler

Henüz kimse beğenmemiş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIF