Okullarda Eğiteknoloji

Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu Nedir?

0
Please log in veya register to do it.
Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu Nedir

Teknoloji entegrasyonu bilgisayar, tablet, telefon, dijital kamera, internet, sosyal medya platformları gibi teknolojik yeniliklerin eğitim ve öğretim ortamında kullanılmasıdır. Eğitimde teknoloji entegrasyonu son yıllarda herkesin merak ettiği bir ifade olmakla beraber hala bunu eğitim öğretim ortamında kullanma konusunda yaşanan bazı problemler mevcut. Aslında, teknoloji entegrasyonu sürekli gelişen, değişen ve yeniliklere açık bir alan. Bu yüzden, eğitimde teknoloji entegrasyonunu tam olarak özümsemek için sürekli kendimizi yenilemek gerek.

Başarılı Bir Teknoloji Entegrasyonu Nasıl Uygulanır?

Eğitimde teknoloji kullanımı konusunda sizin için hazırladığım bu makalede öncelikle bu terimi açıklayarak başlamak istedim. Peki eğitimde başarılı bir teknoloji entegrasyonu nasıl uygulanır?

  • Teknoloji kullanımı rutin ve anlaşılır olmalı
  • Eğitimde uygulanacak teknoloji her an ulaşılabilecek seviyede olmalı
  • Müfredat hedefleri ve öğrencinin öğrenme sürecini desteklemeli

Bu üç madde dikkate alarak yapılan teknoloji entegrasyonu eğitim sürecinin başarılı bir şekilde sürmesini sağlayacaktır. Bununla birlikte, ihtiyaç duyulan teknoloji her an sizinle olmazsa ve yapılan teknoloji entegrasyonu anlaşılır bir şekilde uygulanmazsa, ayrıca, müfredat hedeflerini desteklemezse eğitim ortamına faydadan daha çok zarar getirebilir.

Teknoloji entegrasyonu sürecinde kullanılan teknolojik cihazlar öğrencinin sınıfta kullandığı bir kitap, defter ve alıştırma kağıdı gibi olmalı. Yani, öğrenci artık bu duruma o kadar alışmalı ki günlük hayatta çok fazla zaman geçirdiği bu teknolojik cihazlar ve platformların derste de kullanılması onlar için artık eğitimin bir parçası haline gelmeli [1].

Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu Neler Kazandırır?

Teknolojik aletler eğitim ve öğretim sürecini birçok farklı alanda destekleyebilir. Öğrencileri ve öğretmenleri 21. yüzyıl becerileri kazanmaları için zenginleştirir. Şimdi sizlere kısaca yeni teknolojilerin kazandırdığı becerileri ve kolaylıkları listeleyeceğim:

  • Güncel kaynaklara ulaşma imkanı sağlar.
  • Yeni bilgi toplama ve bu bilgiyi daha kullanışlı ve çabuk ulaşılabilir bir yerde saklamaya yardımcı olur.
  • Dünyadaki bütün öğrenci, öğretmen ve belli alanlarda uzmanlaşmış kişilerle etkileşim halinde olmayı ve işbirlikçi çalışmalar yapmayı destekler.
  • Görseller, videolar, sesler gibi farklı çoklu ortam araçları öğrenme, anlama ve anladığını daha etkili bir şekilde ifade etme olanağı tanır.
  • Günlük hayatı öğrenme ortamına daha çok dahil ederek öğrencilere otantik ve güncel bir öğrenme ve değerlendirme ortamı sunar.
  • Öğrenilen yeni bilgileri herhangi bir ortamda kolayca sunma ve yayımlama imkanı sağlar.

Görüldüğü gibi teknolojik aletlerin ve platformların insanlara getirmiş olduğu birçok kazanım mevcut. Bununla birlikte, eğer biz eğitimciler kendimizi teknoloji kullanımı, 21. yüzyıl becerileri, web araçları konusunda geliştirmezsek eğitim ve öğretim ortamlarında değişen çağa ayak uyduramayıp hala daha ilkel şekilde öğretim sürecine devam ederiz. Şu konuda emin olmalısınız ki, hiçbir öğretmen ve ve öğrenci bu durumdan memnun olmayacaktır. Öğrencileri artık var olan bu teknolojilerden uzaklaştırmak onları deyim yerindeyse yaşadıkları bir dünyadan alıp ıssız bir adaya koymakla eşdeğerdir. Bu nedenledir ki, onları teknolojiden uzaklaştırmak yerine var olan teknolojileri etkili ve verimli şekilde kullanmayı öğrenmeliyiz.

Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu Türleri Nelerdir?

Teknoloji entegrasyonu çok geniş bir kavram olduğu ve birçok farklı teknolojik alet, uygulama, araç vb. terimleri kapsadığı için, teknolojinin bazen öğrenmeyi nasıl etkilediğini söylemek ve teknoloji entegrasyonunun ne denli faydalı olduğunu ifade etmek zor olabiliyor. Bu nedenle, ben eğitimde teknoloji kullanımı ile ilgili sizin karşılaşabileceğiniz yöntemler, metotlar ve yaklaşımları bir araya getirerek eğitimde teknoloji entegrasyonu türleri başlıklı bir seri hazırladım.

E-Öğrenme Yöntemi

E-Öğrenme Nedir? iSpring Suite ile Nasıl Oluşturulur?
E-Öğrenme Nedir? iSpring Suite ile Nasıl Oluşturulur?

E-öğrenme adından da anlaşıldığı gibi internet üzerinden öğrenme anlamına gelmektedir. E-öğrenmede öğrenme süreci tamamen internet ortamında gerçekleşmektedir. E-öğrenme, çeşitli araçlarla video içeriklerle her an her yerde öğrenme imkanı sunar. E-öğrenme ile hizmet içi eğitimler, personel eğitimi ve müşteri eğitimleri yapılabilir. Bu sayede, çok büyük kitlelere kolaylıkla eğitimler verilebilir. Etkili bir e-öğrenme içeriği nasıl hazırlanır konusu ile ilgili hazırlamış olduğumuz içerikte de e-öğrenme ile ilgili detaylı bilgiler vermiştim. Bu yazıda iSpring Suite programı ile PowerPoint aracılığıyla kolay bir şekilde e-öğrenme içeriği hazırlamayı detaylı olarak anlattım. Genel olarak bahsetmek gerekirse, iSpring Suite size PowerPoint ile testler, etkileşimli içerikler ekleyerek e-öğrenme içeriği oluşturmanıza imkan sağlıyor. PowerPoint ile olan entegrasyonu iSpring Suite uygulamasını kullanmayı oldukça kolaylaştırıyor. Sadece bir sunum oluşturur gibi HTML, SCORM, LMS, MP4 içeriği olarak e-öğrenme materyallerinizi üretebiliyorsunuz. iSpring Suite uygulamasını ücretsiz denemek için ispringsolutions.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Harmanlanmış Sınıflar (Blended Classrooms)

Öte yandan harmanlanmış sınıflar ya da karma öğrenme de e-öğrenmeye bir alternatif olarak geliştirilmiş ve öğrenmenin bir kısmı internet ortamında bir kısmı da sınıflarda yüz yüze olarak gerçekleşen bir modeldir. Bu model de son zamanlarda en çok tercih edilen öğrenme modellerinden birisi haline gelmiştir.

Proje Tabanlı Öğrenme

Daha önceleri projeler çok fazla teknoloji kullanmadan gerçekleştirilirdi. Ancak, günümüzde çok önemli bir proje platformu haline gelen Erasmus+, eTwinning gibi proje platformları teknoloji kullanımını özendirmektedir. Ayrıca, sınıf içerisinde yapabileceğiniz küçük çaplı projelerde de teknolojik araçlardan faydalanabilirsiniz.

Oyun Tabanlı Öğrenme

Oyun Tabanlı Öğrenme Nedir
Görsel olusegunbalogun.com sitesinden alıntılanmıştır.

Oyun tabanlı öğrenme teknoloji entegrasyonunda kullanabileceğiniz bir başka tür. Oyunlar üzerinden bilgileri aktarma öğrencilerin daha kalıcı öğrenmesini sağlayabilir.

Mobil Cihazlarla Öğrenme

Mobil cihazlarla öğrenme teknoloji entegrasyonu türlerinin en yaygın olanlarından. Mobil cihazlarla kullanabileceğiniz çok farklı araçlar var elbette. Örneğin, mobil cihazlarla öğrenciler animasyon, kavram haritası, karikatür, sunum, kelime bulutu ve poster gibi farklı materyaller üretebilirler.

Akıllı Tahta İle Öğrenme

Teknoloji entegrasyonu konusunda son zamanlarda yaygınlaşan akıllı tahtalar da önemli bir yer tutmaktadır. Ancak, maalesef biz eğitimciler akıllı tahtaları sadece yazı yazmaktan ibaret olarak görebiliyoruz. Akıllı tahtalardan farklı şekillerde faydalanabilirsiniz. Örneğin, Kahoot üzerinden eğlenceli bir ölçme değerlendirme ya da Padlet ile öğrencilerden bilgi toplama gibi.

İşbirlikçi Öğrenme

Öğrenciler teknoloji entegrasyonu ile işbirlikçi çalışmalar yapabilir. İşbirlikçi öğrenme sürecinde öğrenciler yan yana olmasalar bile kullanabilecekleri bazı araçlar ile uzaktan da çalışmalar yapabilirler. Örneğin işbirlikçi çalışmalar için Google Hangouts, Skype ya da Google Dokümanlar kullanılabilir.

Sosyal Medya İle Öğrenme

Sosyal Medya İle Öğrenme
Görsel edweek.org sitesinden alıntılanmıştır.

Sosyal medya artık çağımızın vazgeçilmez platformları arasında yer alıyor. Facebook, Twitter, Instagram, YouTube gibi farklı sosyal medya platformları öğrenmenin de sağlanabileceği yerlerden bazılarıdır. Örneğin, Facebook üzerinde kurmuş olduğunuz bir grupta yaptığınız çalışmaları paylaşabilir, öğrencinin çalışmalarını paylaşmasına imkan sağlayabilir ve onlara birbirlerinin çalışmalarına yorumlar yapmasını sağlayabilirsiniz. Ya da Pinterest‘de faydalı görseller, infografiklerden faydalanabilirsiniz.

Teknoloji Entegrasyonu Düzeyleri

Eğitimde teknoloji entegrasyonun çok farklı düzeyleri mevcut. Düzey deyince kafanızda somut olarak bir şey canlanmamış olabilir belki, ama biraz sonra yapacağım listede ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki, ne kadar imkansız bir ortam da olsa günümüzde teknoloji entegrasyonu muhakkak yapılabilir. Biraz sonra göreceğiniz düzeylerden hangileri size uygunsa onu baz alarak sizler de sınıflarınızda teknolojiden faydalanabilirsiniz.

  1. Seyrek Düzey (Sparse): Bu düzey teknolojinin oldukça az kullanıldığı bir düzeydir. Öğrenciler teknolojik araçlar ve materyallerden uzak ve imkanları doğrultusunda az kullanabilmektedirler.
  2. Temel Düzey (Basic): Bu düzey teknolojik araç ve materyallerin az sıklıkla kullanıldığı ve genellikle laboratuvarlardan destek alınan düzeydir. Öğrenciler sadece belli araçları kullanarak belli materyaller üretme imkanına sahiptirler.
  3. Tatmin Edici Düzey (Comfortable): Bu düzeyde öğrenciler sınıflarında düzenli aralıklarla teknolojik cihazlar ve araçlardan faydalanma imkanına sahiptirler. Bu cihazlar ve araçlar aracılığıyla rahat bir şekilde materyal üretebilirler.
  4. Kusursuz Düzey (Seamless): Bu düzeyde öğrenciler her gün birçok teknolojik araç ve cihazı rahat bir şekilde kullanma imkanına sahiptir. Dersin herhangi bir bölümünde öğretmenler istediğinde öğrenciler teknolojik cihazları kullanarak materyal üretebilir, aktiviteler yapabilirler.

Gördüğünüz gibi eğitimde teknoloji entegrasyonunda kullanım imkanı ve sıklığına göre 4 farklı düzey mevcuttur. Bu düzeylerden tabi ki 21. yüzyılda istenen “Kusursuz Düzey“de teknoloji kullanabilmek, fakat imkanlar doğrultusunda da diğer düzeylerde teknoloji kullanılmalıdır. Daha sonraki yazılarımda her düzeyde teknoloji entegrasyonu nasıl yapılır bunları anlatacağım. Emin olun siz kullanmak ve uygulama istedikten sonra hiçbir imkansızlık sizin önünüze geçemeyecektir.

Bugün sizlere eğitimde teknoloji entegrasyonu nedir konusu ile ilgili bilgi vermeye çalıştım. Teknoloji entegrasyonu türlerinden, faydalarından ve düzeylerinden bahsettim. Bu bilgilerin sizleri eğitimde teknoloji kullanımı konusunda daha fazla aydınlatacağı görüşündeyim. Bu konudaki sorularınızı yorumlar kısmından bana yönlendirerek sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Bir sonraki makalede görüşmek üzere.

Bir sonraki makale: Eğitim Teknolojileri ve 21. Yüzyıl Becerilerinin Önemi

Kaynakça

[1] National Educational Technology Standards for Students, International Society for Technology in Education

[2] https://www.edutopia.org/technology-integration-guide-description

Eğitim Teknolojileri ve 21. Yüzyıl Becerilerinin Önemi
Eğitim Seviyesi En Yüksek Ülke Listesi 2019-2020

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Tepkiler

Henüz kimse beğenmemiş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIF

  1. Sayid hocam emeğine sağlık, adeta bir tez tadında olmuş