Web 2.0 Araçları

Google Hangouts ile uzaktan eğitim

0
Please log in veya register to do it.

Artık teknoloji çağındayız ve her an her yerden öğrenme dönemi başladı. Bugün Google Hangouts uygulamasının sihirli özelliklerinden bahsedeceğim.

Uzaktan eğitim son zamanlarda oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlanan terimlerden bir tanesi. Aslında yıllar önce daha eski teknolojilerle yapılan uzaktan eğitim günümüzde bilgisayar ve son zamanlarda mobil teknoloji ile çok fazla gerçekleştirilmektedir. Yıllar öncesinde mektuplarla, gazetelerle daha sonra radyo ve televizyonlarla yapılan uzaktan eğitim, bugünlerde daha başka platformlar aracılığıyla hayatımızda yer almaktadır. Peki nedir bu platformlar? Ben size bir tanesini anlatacağım bence hayran kalacaksınız.

Google gerçeği

Google 2000’li yıllara damgasını vuran şirketlerden birisi. Bir arama motoru ile internet dünyasına giriş yapan Google daha sonraları mail sistemleri, bulut teknolojisi (Google Drive) gibi uygulamalarla adından iyice söz ettirdi. Daha sonra YouTube’u da bünyesine katan Google son zamanlarda Hangouts uygulaması ile anlık konuşma ve mesajlaşmaya da imkan tanımaya başladı. “Hangouts ile uzaktan eğitimin ne alakası var kardeşim” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Düşündüğünüz zaman çok alakası var.

Öyle ki görüntülü konuşma yani Hangouts ve uzaktan eğitim size bir şey çağrıştırmıyor mu? Bana çağrıştırıyor. Aslında eğitim amaçlı oluşturulmayan bu uygulamayı eğitime adapte etmek bizim elimizde. Teknolojik ürünlerin hepsi öyle değil midir zaten. Eğitimde kullanılanların neredeyse hiçbiri eğitim amaçlı üretilmemiştir. Örneğin tabletler, projeksiyonlar, bilgisayarlar gibi. Ama biz bunları eğitime uyarlayarak entegre ediyoruz. Neyse konumuza dönelim ve Hangouts’u da uzaktan eğitimde nasıl kullanacağımızdan bahsedelim.

Google Hangouts Giriş Ekranı
Google Hangouts Giriş Ekranı

Resimde gördüğünüz gibi Google Hangouts üzerinde 3 çeşit iletişim şekli mevcuttur. Video Görüşmesi, Telefon yani sesli arama ve mesajlaşma. Bizim için burada önemli olan video görüşmesi kısmı olacak. Tabi şunu belirtmeden geçmeyelim, Hangouts kullanmak için Gmail hesabınız olması ve giriş yapmanız gerekmektedir. Aslında Google’ın sevdiğim en güzel özelliklerinden birisi de bu. Bütün hesaplarınıza tek bir mail adresi ile ulaşabiliyorsunuz. Neyse döneli Hangouts’a. Video görüşmesi kısmına tıkladığınızda sizden bir video konferans oluşturmanızı isteyecektir. Aslında burası işin en eğlenceli tarafı. Mesela varsayalım elinizde ders vereceğiniz bir grup ya da bir öğrenci var ama bu grup ya da öğrenci size çok uzak. İşte bu noktada Hangouts yardımınıza yetişiyor. Tek yapmanız gereken konu için bir PowerPoint sunusu hazırlamak ya da bir PDF dosyası üzerinden konu anlatımınızı öğreteceğiniz grubun görmesini sağlamaktır. Neden bunu yapmamız gerekiyor diye sorarsanız, kendi bilgisayarınızın ekran görüntüsünü diğer öğrencilerinizle paylaşıp aynı anda konuşarak dersinizi anlatmaya devam edebilirsiniz. Eğer iyi bir PowerPoint kullanıcısı iseniz testler ve ölçme değerlendirme aracı da hazırlayabilirsiniz. Bu açıdan Hangouts gerçekten bulunmaz bir nimet. Uzaktan eğitimin tam olarak karşılığını alabileceğiniz bir uygulama. Size bir örneğini resim olarak gösteriyorum.

Google Hangouts Ekran Paylaşımı
Google Hangouts Ekran Paylaşımı

Gördüğünüz gibi ekranda hazırlanmış olan bir sunum mevcut ve aşağıda konuşmada bulunan kişilerin küçük resimleri yer alıyor. Siz dersinizi anlatırken sunumunuzu açıp anlatabilir, ders sırasında öğrencilerinize sorular yöneltebilirsiniz. Böylece etkileşimli bir ders ortamı da yaratabilirsiniz. En güzel yanı istediğiniz kadar kişiyi bu konuşmada toplayabilirsiniz. Üstelik bu katılımcılar bu dersi telefonlarından bile dinleyebilirler. İstedikleri yerde, istedikleri anda.



Google Hangouts kullanım durumları

Gelelim Google Hangouts’u uzaktan eğitimde kullanacağınız durumlara.

  • Bazı sebeplerden dolayı uzakta kaldığınız bir kişiye bir konu anlatmanız gerektiğinde
  • Bir tartışma ortamı oluşturmak istediğinizde
  • Yabancı dil dersleri için öğrencilerinizle konuşma aktiviteleri yapmak istediğinizde
  • Sınıf ortamına uzaktan birini bağlamak istediğinizde

Google Hangouts uygulamasını kullanabilirsiniz. Özellikle öğrencilere tartışma platformu oluşturma açısından güzel bir uygulamadır. Aynı zamanda bazı Hangouts toplulukları var ki belli saatlerde bir konu üzerinde video konferanslar açıp İngilizce veya herhangi başka bir dilde pratik yapmanızı sağlamaktadırlar. Bu gibi uygulamalara sizler de katılabilirsiniz.

Umarım yazıyı sıkılmadan okumuşsunuzdur. Hangouts ile ilgili görüşlerinizi yorum kısmından çok kısa bir şekilde bize aktarırsanız sevinirim. Hangouts’u beğendiniz mi? İşinize yarar mı? Siz olsanız hangi durumda kullanırdınız? Burada yazmadığımız bir durum var ise siz de kendi görüşünüzü belirtir misiniz? Şimdiden teşekkürler. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂

Moovly ile harika animasyonlar oluşturun!
Eğitimde Eğitsel Oyun Kullanımı

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Tepkiler

Henüz kimse beğenmemiş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIF