Bu yazımda sizlere çok işime yarayan bir web aracı tanıtacağım. Kavram haritası ya da akıllı şemalar nasıl oluşturulur bu konuda bilgiler vereceğim. Kavram haritası ile ilgili çok fazla soru gelmeye başladı. Kavram haritası ne demektir? Ya da bunu şu şekilde soranlar da oldu. Örümcek haritası yada zihin haritası nedir? Bir başka kavram olarak da bilgi haritası nedir şeklinde. Aslında bunların hepsi kavram haritası anlamına geliyor. Bu nedenle ben de size kavram haritası nasıl oluşturulur, kavram haritası hazırlama, kavram haritası örnekleri ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Ayrıca, daha önce yazmış olduğum yazıda kavram haritası özellikleri konusunda da detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Bu aralar çok yoğun bir çalışma temposu içerisindeyim. Bir konferansta sunacağım çalışma için hazırlık yapıyorum. Bu bağlamda bir şemaya ihtiyaç duydum. Açtım Photoshop üzerinden hazırlamaya başladım. Sonrasında bu işin çok zamanımı alacağını düşündüm. Kelime işlemci Microsoft Word üzerinden de denesem de bu da çok detaylı olmadığı için işime pek yaramadı. Google üzerinden “online mind map” anahtar kelimesi ile arama yaptım. Birkaç siteye tıklayarak inceleme yaptım ve Bubble.us/mindmap sitesinin benim için uygun olduğunu gördüm. Aslında hazırlayacağım şey bir kavram haritası değildi ancak yine de birbiriyle ilişkisi olan maddeler listelemek için kavram haritası oluşturma ve kavram haritası hazırlama aracını kullandım. Yazımın sonunda oluşturduğum şemayı da sizinle paylaşacağım.
Kavram Haritası Nedir? Kavram Haritası Ne Demektir?
Birbiriyle bağlantısı olan kavramların bir şablon ya da şema üzerinde ilişkisinin gösterilmesine kavram haritası denir. Kavram haritası aslında insanların kafasında yer alan bilgilerin ast-üst ilişkisini anlayabilmek adına çok faydalı bir uygulamalardır. Şöyle ki, Coğrafya dersinde yer alan “delta, menderes, kanyon” gibi konular dış kuvvetler konusu içerisinde yer alırken bunları kavram haritalarında “Akarsu biriktirme şekilleri -> delta, menderes, Akarsu aşındırma şekilleri -> Kanyon” (bu bilgiler temsilidir) şeklinde sınıflandırabilirsiniz. Bu durum ham bilginin zihinde doğru bir şekilde sınıflandırılmasına yarar. Bu yüzden eğitim sürecinde kavram haritalarını kullanmak öğrencileriniz için faydalı olabilir. İster kavram haritası siz oluşturun isterseniz öğrencilerinize oluşturtun kavram haritalarını eğitim sürecinde kullanmaya çalışın. Kavram ya da zihin haritası oluşturma eğitim sürecinde önemli etkinliklerden birisi.
Sizin için yazmış olduğum detaylı Kavram Haritası Nedir? Ne İşe Yarar? başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Kavram Haritası Nasıl Oluşturulur? Kavram Haritası Hazırlama
Kavram haritası eskiden bir karton, bir A4 kağıt üzerine çizim yaparak oluşturulan bir araçtı. Şimdi ise artık internet teknolojisi ve Web 2.0 araçları geleneksel araçların yerlerini aldı. İnternet üzerinden birçok site aracılığıyla çok kolay bir şekilde kavram haritası oluşturup bilgisayarınıza kaydedebilir ya da çıktı alabilirsiniz. Bunlardan bazıları “Mindmup“, “Bubbl.us” ve “Mindmeister” araçlarıdır. Bunlar benim kullanmayı sevdiğim uygulamalardan bazılarıdır. Bazı öğrencilerime de daha önce “Mindmup” üzerinden kavram haritaları da oluşturtmuştum. Çok faydalı olduğunu da gözlemledim. Sizler de kavram haritası oluşturma için bu araçları kullanabilirsiniz.
Kavram Haritası Örnekleri
Şimdi sizlerle daha önce başkaları tarafından hazırlanmış kavram haritası örnekleri paylaşacağım.
(Buradaki resimler Google görsel aramaya “kavram haritası” yazılarak yapılan aramadan bulunmuştur ve tamamen örnek amaçlı kullanılmıştır. Kavram haritası örnekleri olarak yazarsanız da güzel sonuçlar çıkacaktır)
Bu da benim hazırlamış olduğum kavram haritası
Son olarak bu yazıyı yazmama neden olan şemayı sizlerle paylaşayım. Bir kavram haritası değil ama bu araçlar bu şemayı oluşturmak için çok işime yaradı. Son olarak şunu belirtmek isterim ki yukarıda yazmış olduğum bilgiler için herhangi bir literatür araştırması yapmadım. Vermiş olduğum bilgiler tamamen kendi düşüncem olup deneyimlerimle desteklenmiştir. Ayrıca bazı bilgiler yüksek lisans sürecinde girmiş olduğum derslerden derlenerek sunulmuştur. Herkese iyi geceler.
Kavram Haritası Oluşturma Araçları: “Mindmup“, “Bubbl.us” ve “Mindmeister“
Kavram haritası oluşturma ve hazırlama için bu araçların yanı sıra milyonlarca görseli içerisinde barındıran grafik ve kavram haritalarına benzer şemalar, infografikler, logolar, sosyal medya resimleri oluşturabileceğiniz Canva uygulamasına da deneyebilirsiniz.
Bu yazımda sizlere kavram haritası oluşturma ve hazırlama, kavram haritası örnekleri konusunda bilgi vermeye çalıştım. Eğer sizlerinde oluşturmuş olduğu kavram haritası ya da diğer adıyla zihin haritası varsa benimle paylaşabilirsiniz. Daha fazla ve yaratıcı kavram haritası örnekleri görmek faydalı olacaktır. Yorum yapmayı unutmayın. İyi çalışmalar.
Sayid Özcan
[…] Kavram haritası oluşturma başlığı altında sizlerle daha önce bir yazı paylaşmıştım. İsterseniz bu yazıma bakarak örnek çalışmayı inceleyebilir, isterseniz buradan devam ederek kavram haritasını nasıl oluşturacağımızı öğrenebilirsiniz. Şimdi sizlere adım adım kavram haritası nasıl oluşturulur onu anlatacağım: […]