Okullarda Eğiteknoloji

Kodlama Öğrenmek için 3 Ücretsiz Uygulama!

0
Please log in veya register to do it.
Scratch ile kodlama nasıl yapılır?

Hey millet! Hazır mısınız kodlamaya başlamaya? Bu anlattıklarımı uyguladıktan sonra hazır olmamanız mümkün değil. Lütfen arkanıza yaslanın ve dikkatlice dinleyin.

Bu yazının temelinde aslında çocuklar yatıyordu. Ancak, düşündüm ki kodlamaya ihtiyacı olan sadece çocuklar değil, herkes. Kodlama artık günümüz dünyasının vazgeçilmezlerinden. Hani derler ya “bu devirde dilin varsa ve bilgisayarı iyi biliyorsan aç kalmazsın” diye, hayır efendim aç kalabilirsin. Bilgisayarı, tableti artık 3 yaşındaki çocuk biliyor. Sizin bilgisayar bilmekten kastınız nedir bilmiyorum ama aç kalmayayım diyorsanız bu saatten itibaren kodlama öğrenmek ya da “benden geçti artık kardeş” diyorsanız da çocuğunuza öğretmelisiniz. Bu söylediklerim bir şaka değil, hayatın ta kendisi.

Programcı denilince zihninizde nasıl bir profil canlanıyor, bir düşünün bakalım?

Bu kardeşime saygı duyuyorum beni yanlış anlamasın ama yeni nesil programcılar artık daha genç.

Eğer kodlamayı öğrenmek için bir imkanınız olmadığı ya da okullarda bununla ilgili yeteri kadar ders olmadığı konusunda endişeniz varsa bu olmasın. Biraz sonra tanıtacağım uygulamalar sayesinde eğlenceli bir şekilde kodlamayı öğrenebilirsiniz.

Kodlama bir ezber değildir. Kodlama demek algoritma demektir. Yani, değişkenler arasındaki ilişkileri bir mantıklı bir şekilde düzenleyebilmektir. Gidilecek yolu, en kısa yoldan ve en zahmetsiz şekilde geçebilmektir. Şimdi kodlama zamanı.

1) Scratch

Platform: Web

Ücret: Ücretsiz!

MIT Üniversitesi öğrencileri ve çalışanları tarafından 2003 yılında tasarlanan Scratch, özellikle 6-16 yaşlar için tasarlanan ilk programlama dili olarak göze çarpmaktadır. Bu uygulamada sizler kod yazmıyorsunuz, yap-bozların içerisine gömülmüş kodları mantıksal şekilde birbirleriyle ilişkilendiriyorsunuz. Aklınıza gelebilecek her çeşit yap-boz mevcut. Mantıksal, sayısal, görsel, işitsel değişkenler gibi birçok değişkenle bir ürün ortaya çıkarabilirsiniz. Ancak en başta ne demiştik “bu dünyada aç kalmak istemiyorsan bir yabancı dilin bir de bilgisayarın iyi olacak.” Evet işte aç kalmamanın diğer bir yollarından dil bilmenin ne kadar önemli olduğunu burada fark edeceksiniz, çünkü Scratch uygulaması tamamen İngilizce. (Scratch ile ilgili önceki tanıtım yazımızı okumak için tıklayınız.)

2) Tynker

Platform: Web

Ücret: Ücretsiz! (Ücretli yükseltme mevcut)

Tynker yeni bir uygulama olmasına rağmen onu en iyi kod uygulamalarından birisi olarak kabul edebiliriz. Görünümü ile Scratch’i andıran Tynker, Scratch’in aksine programlama tasarımı değil de programlamayı öğretme üzerine oluşturulmuş bir uygulama. Uygulama başlangıç ders planları, sınıf kontrolü araçları ve öğrencilerin yapmış olduğu programların çevrimiçi gösterimlerini sunmaktadır. Hiçbir yardım almadan kendi başınıza kullanmanız için oldukça basit bir kullanıma sahiptir. Scratch ile apk uzantılı android programlar hazırlayabilir, bunları Google Play’e yükleyebilirsiniz.



3) Hopscotch

Platform: iPad

Ücret: Ücretsiz!

Scratch ve Tynker’a benzeyen bir uygulama olan Hopscotch sadece iPad ile çalışmaktadır. Ayrıca, onlara göre daha basit bir uygulama olan Hopscotch, yine kodların içinde boğulmadan, yap-bozlarla kodlamayı öğreten bir uygulamadır. Yeni başlayanlar için oldukça kullanışlı olan Hopscotch, kullanıcılarına basit programlama, mantıksal düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirme imkanı sunmaktadır.

Bu uygulamalar, çocuklar için tasarlanmış olsa da kodlamaya başlamak isteyen her birey için temel kodlama mantığını öğretecektir. Özellikle, algoritmik düşünme becerisi, problem çözme ve mantıksal düşünme gibi becerilerinizi geliştireceğini düşünüyorum. Söylediklerimi unutmayın ve aç kalmamak için yabancı dil ve kodlamayı çocuklarınıza öğretin 😉 Yorumlarınızı bekliyorum.

Öğretmenlerin Toplumumuzdaki Yeri
ThingLink Kullanım Rehberi

Reactions

7
0
0
0
0
1
Already reacted for this post.

Tepkiler

7
1

Henüz kimse beğenmemiş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIF