Bildiğiniz gibi Milli Eğitim Bakanlığı ortaokul seviyesinde dil dersleri için 4 becerinin değerlendirilmesine yönelik sınavlar hazırlama zorunluluğu getirdi. Halihazırda liselerde uygulanan bu değerlendirme dil dersi öğretmenleri için de ekstra zaman harcama anlamına gelmektedir. Öğretmenlerden derslerine girdiği tüm öğrencilerle birebir konuşma yaparak onları değerlendirmesi, dinleme seslerine göre değerlendirmeler yapılması beklenmektedir. Bu durum ise özellikle kalabalık sınıflarda ders yapan öğretmenler için zorluk meydana getirmiştir.
Dil Derslerinde 4 Becerinin Değerlendirilmesi
Dil derslerinde dinleme, konuşma, okuma ve yazma gibi 4 becerinin de değerlendirilmesi dilin öğrenilme süreci açısında olumlu bir gelişmedir. Bununla birlikte, özellikle devlete okullarımızdaki kalabalık sınıflar öğretmenlerin işini ve sınav sürecini bir hayli yoğunlaştırmıştır. Bizzat ben de yıllardır bu değerlendirme sürecini yaşayan birisi olarak ders etkinliklerinden daha fazla zamanın sınav etkinliklerine harcandığını söyleyebilirim. Hal böyle olunca da öğretmen ders mi anlatsın yoksa sınav mı yapsın gibi bir ikilem oluşmaya başlamıştır.
Öte yandan, yönetmelikle sabit olan bu değerlendirme süreci için sürekli şikayet etmek yerine bir çözüm bulmak da biz öğretmenlerin görevidir. Elbette öğrencilere ve öğretmenlere çeşitli zorluklar getirmişse de faydaları da olduğu söylenilebilir. Burada Milli Eğitim Bakanlığımızın üzerine düşen görev müfredat yoğunluğunu azaltarak, öğretmenlerden sınava yönelik beklentileri de kaldırmasıdır (Hayal olduğunu biliyorum ama olması gereken bu). Aksi takdirde öğretmenler hem sınav telaşına sokularak hem de bu tarz değerlendirmeler yapamayacaktır. Bununla birlikte öğretmenlerimize de şu tavsiye de bulunabilirim. Özellikle konuşma sınavlarını döneme yayarlar ise, her ders her sınıftan 4-5 öğrenci ile konuşma pratiği yaparlarsa sürecin daha az yıpratıcı olacağına inanıyorum. Bunu deneyimleyerek gördüm. Bir de aşağıda sizler için paylaşmış olduğum rubrik sayesinde işlerinizin daha da kolaylaşacağını düşünüyorum.
Değerlendirme Rubriği Şablonu
Lise düzeyinde yıllardır kullandığım bu şablonu formüllerle biraz daha zenginleştirerek yarı otomatik hale getirdim. Bu şablonla öğretmenlerimize düşen tek iş kriterlerini ve yüzdelerini belirleyerek notlarını girmek olacak. Kriterlerin de bir defalığa mahsus belirleneceği dikkate alınırsa notların girilmesi işi kalıyor. O da şablona kolayca işlenebilir.
Aşağıda Şablonu Kopyala diyerek ilgili rubriği Google Drive klasörünüze kopyalayabilir ve üzerinde değişikleri yapabilirsiniz. Şablonun nasıl kullanıldığının videosunu ve diğer faydalı video içerikleri Youtube Kanalıma katılarak izleyebilirsiniz.